Задължени ли са да подават в НАП специфични декларации, както в Митницата?
не
По спомен - регистрира се само в агенция Митници. Евентуално подавате в НАП Окд5 за начало на дейността; всеки месец декл.обр.1 за осигуровките на собственика и после годишните декларации...
http://www.noi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1861-povn13

от линка :
" За дните, включени в периода от 18 календарни месеца, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето:
..........
3.е ползвало отпуск за отглеждане на дете;"


не е ли по-скоро това:
За дните, включени в периода от 18 календарни месеца, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност, за бременност и раждане или при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.
основанието трябва да е "обратно начисляване на  ДДС на основание чл.163А ал.2"
Докато е в майчинство - не. След като свърши майчинството ще пуснеш доп.споразумение
Виж в указанието точка 3.5 /продължение на това, което си цитирал/ има посочен пример.
Щом ще е по взаимно съгласие не е нужно разрешение от ИТ
Попълва се искането за прихващане или възстановяване и в едномесечен срок ти възстановяват сумата (след евентуална проверка).

И аз мисля, че нямам право, защото длъжността ми е касиер-счетоводител с код по НКПД -43112003, а счетоводителите са с код 2....................

Чл. 35. (1) (изм., ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Съставител на финансов отчет може да бъде лице, което отговаря на посочените изисквания за задължителна минимална степен на завършено образование и съответстващ към него професионален стаж, както следва:
1. (изм., ДВ, бр. 33 от 2006 г.) с висше счетоводно-икономическо образование и стаж в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол, съответно:
а) при магистърска степен - 2 г.;
б) при бакалавърска степен - 3 г.;
в) при степен "специалист" - 4 г.;


аз съм на длъжност касиер-счетоводство и мога да подписвам фин.отчети (имах и проверка от НАП дали имам право да съм съставител на ГФО). А за средното образование може и да искат длъжност счетоводител с код 2...
Да! За мен също е странно, но ми зададоха този въпрос.
В действителност, договорът бил със срок на изпитване и реално могат да го освободят по чл.71, но не искали. Искали да го съкратят и можело да преправят договора като махнели изпитателния срок. Защо ли ще правят тези гимнастики? Направо не ми е ясно и реших да споделите мнение по този въпрос, за което Ви благодаря!

Може да е заради обезщетението от Бюрото по труда (60%), но дори и така да е, ако го освободят по чл.71 в срока на изпитване, работника пак ще получи високото обезщетение, а не минимално.
И аз съм се замисляла за това - ако не можем да посочим къде да се насочат надвнесените суми то би следвало те да покриват нововъзникнали наши задължения по реда на възникването им. дали ще е така ?

да, така ще е
Това е бланката, в страницата на НАП я има.
Този аванс не е ли финансиране и може би трябва да е по сметка 754